Відділ освіти, культури, молоді та спорту Полтавської РДА Полтавської області
Комунальна організація (установа, заклад) "Методичний сервісний центр з обслуговування 
закладів освіти, культури, молоді і спорту та позашкільної  освіти 
Полтавського району" Полтавської районної ради

  • Найактуальніша інформація для педагогів, учнів та батьків! Пропонуємо огляд найбільш значних подій, які відбуваються в освіті Полтавського району!
Головна » 2017 » Листопад » 5 » Семінар-практикум вчителів історії
22:02
Семінар-практикум вчителів історії

Семінар-практикум вчителів історії, правознавства та шкільних бібліотекарів «Методичні аспекти викладання та поширення освітніх матеріалів з проблематики геноцидів, вчинених у ХХ столітті гітлерівським і сталінським режимами – Голокосту, Голодомору 1932-1933рр.»

Україну в ХХ столітті спіткало чимало трагедій, серед яких – Голодомор, Голокост, українсько-польський конфлікт та Волинська трагедія, депортація кримсько-татарського народу. Сьогодні перед українським  суспільством стоїть не просте  завдання  -  повернення і відновлення історичної  пам’яті. До виконання  цієї непростої місії долучаються загальноосвітні навчальні заклади та перш за все учителі історії, а також шкільні бібліотекарі.  Вивчення вищевказаних історичних подій та явищ на основі сучасної методології має великий освітній та виховний потенціал та має проводитись з перспективи  виховання в учнів поваги до людських цінностей та формування ключових освітніх компетентностей – передусім соціальної та громадянської, ініціативності.

Саме цим актуальними проблемам було присвячено районний  семінар-практикум для вчителів історії, правознавства та шкільних бібліотекарів «Методичні аспекти викладання та поширення освітніх матеріалів з проблематики геноцидів, вчинених  у ХХ столітті гітлерівським і сталінським режимами – Голокосту,  Голодомору 1932-1933рр.», що проходив на  базі  Розсошенської  гімназії, напередодні   наближення 85-их роковин Голодомору 1932 – 1933 рр. – геноциду українського народу. Учасниками  семінару стали 45 учителів та шкільних бібліотекарів із  27 загальноосвітніх навчальних закладів району. 

Під час теоретичної частини семінару  було  обговорено питання навчально-методичного забезпечення  викладання вищевказаних тем. Методист Л.М. Осадча  та учитель історії Василівської  ЗОШ  І-ІІІ ст.Г.М. Брижак,  яким пощастило цього літа у  Миколаєві стати учасниками освітнього семінару-школи з історії Голокосту в Україні та проблем викладання цієї тематики в школах України, поділились набутим  досвідом та ознайомили учасників з діяльністю Українського центру  вивчення історії Голокосту.

Надзвичайно цікавим  для всіх сталознайомство з культурою збереження історичної  пам’яті  в  Європі, зокрема у Польщі, особистим досвідом поділилася учитель історії Верхолянської ЗОШ І-ІІ ст. Є.В. Харченко, яка  стала учасницею Х - науково-методичного семінару імені Роберта Кувалека «Історія Голокосту на теренах Західної України та Східної Польщі», що проходив  з 17 по 22 вересня 2017 року в рамках освітньої діяльності Українського центру  вивчення історії Голокосту (УЦВІГу).

Неоціненний досвід та практичні уміння   з методики  викладання з даної проблематики учасники  отримали під час практикумів: «Хронологія подій Голокосту та Голодомору», «Різні типи джерел та їх  потенціал у викладанні  Голокосту  та Голодомору  1932-1933  рр.», «Голокост та Голодомор  1932-1933  рр., як зразок у викладанні людських прав  та геноцидів», які з ними провели організатори  семінару.

Тематика Голодомору 1932-1933 рр. та Голокосту є надто  важкою, «не приємною»  для психологічного сприйняття як  вчителем так  і  учнями. Тому постає  питання як  правильно, коректно,  враховуючи вікові  та індивідуальні особливості учнів торкатися цієї теми  під час  уроків та  позаурочний час,  щоб не  викликати у дітей відторгнення та  неочікуваних, негативних реакцій.   З огляду  на це надзвичайно цінними  були  методичні рекомендації щодо  викладання  проблематики  геноцидів у школі, які  надала  методист МСЦОЗО  Осадча Л.  М.

Під час підведення  підсумків семінару учасники   обговорили питання «Що кожен з нас може зробити для збереження історичної пам’яті?». Обговорення пройшло конструктивно,    учителі та шкільні бібліотекарі ділилися власними  ідеями та  вносили різні пропозиції. По  завершенні заходу кожен отримав методичний кейс з  матеріалами семінару.  Проведення таких  заходів є важливим кроком  до професійного зростання педагогів, адже кожен має можливість навчатися, відкривати для себе щось нове, що зможе використовувати у своїй роботі.  Творчості вчителя нема перешкод, важливо тільки вміло спрямувати її на досягнення поставленої мети: «Той,  що прагне, зробить більше, ніж той, хто може!».

Осадча Леся Миколаївна,  Методист Комунальної  організації  (установи, закладу) «Методичний сервісний центр з обслуговування закладів освіти Полтавського району»  Полтавської  районної ради.

Переглядів: 673 | Додав: pentovaprmk | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar