Відділ освіти, культури, молоді та спорту Полтавської РДА Полтавської області
Комунальна організація (установа, заклад) "Методичний сервісний центр з обслуговування 
закладів освіти, культури, молоді і спорту та позашкільної  освіти 
Полтавського району" Полтавської районної ради

  • Найактуальніша інформація для педагогів, учнів та батьків! Пропонуємо огляд найбільш значних подій, які відбуваються в освіті Полтавського району!
Головна » 2017 » Листопад » 6 » РМО вихователів дошкільних навчальних закладів
16:12
РМО вихователів дошкільних навчальних закладів

Сьогодні, коли суспільство повертається до національних джерел, до історії народу, до традиційної обрядовості, фольклорних та етнографічних скарбів, що сягають у глибину століть, коли старше покоління спонукає молодь до досліджень у різних галузях суспільного життя, залучає дітей до проектної діяльності, настає час співпраці з музеями. Але дитина дошкільного віку ще не може мати відповідного життєвого досвіду та належної фахової підготовки  для сприйняття матеріалів, представлених у музеях у великому об’ємі.

         З метою розуміння та сприйняття дошкільниками матеріалів, що поширюють світогляд дитини, надають їй можливість розуміти походження тих чи інших речей і явищ, відстежувати причинно-наслідкові зв’язки подій, стосунків тощо, у дошкільних навчальних закладах доцільно створювати музейні осередки, міні-музеї. Тож, тема РМО вихователів дошкільних навчальних закладів «Музейна педагогіка у дошкільному навчальному закладі: можливості і перспективи», засідання якого  відбулось 27 жовтня 2017 року на базі Абазівського ДНЗ «Світанок»,  обрана не випадково.

         Наша сучасниця, психолог, педагог-дослідник В.Любарова зазначає: «…музей як спосіб пізнання світу містить великий потенціал для особистісного розвитку дітей, є місцем інтелектуального відпочинку, який  розширює «середовище існування» вже з дошкільного віку. Специфікою такого музею є те, що він «слугує» своїм організаторам, які є і творцями, і «користувачами» створеного».

          Учасники зібрання поринули у атмосферу музею вже з перших кроків перебування на Абазівській землі, адже місцевий краєзнавчий музей міститься просто у залі очікування залізничної станції. В одній особі ініціатор створення даного музею та його екскурсовод Олександр Лукомінський ознайомив вихователів з експозицією, яка вміщує історію походження села Абазівка, інформацію про видатних людей цього благодатного краю та цікаві події минулого і сучасності.

         У відповідності до плану роботи РМО, учасники зібрання перемістилися до дошкільного закладу «Світанок», де на них чекали цікаві експозиції міні-музеїв: національного одягу, гончарства, ґудзика та дитячої іграшки. Вихованці-екскурсоводи з підтримкою вихователя Інни Мороз із захопленням  виразно, зі знанням справи розповідали про експонати міні-музеїв.

         Грунтовний теоретичний матеріал з даної теми для учасників зібрання підготувала методист РМК Марина Павленко, завідуюча ДНЗ «Світанок» Ірина Шпигун та вихователь Тетяна Хорольська.

         Широкий спектр розгляду даної теми ще раз переконав педагогів-дошкільників у доцільності створення міні-музеїв у рекреаціях, роздягальнях, групових кімнатах дошкільних навчальних закладів.

         Поринайте в історію рідного краю,  зазирніть на сторінки бабусиного фотоальбому з метою дізнатися більше про витоки свого роду, зберіть гербарій рослин Полтавщини,  досліджуйте разом з дітьми і Ваша малеча зростатиме освіченою, комунікабельною, вихованою і жадібною до пізнання!

Переглядів: 416 | Додав: pentovaprmk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar