Відділ освіти, культури, молоді та спорту Полтавської РДА Полтавської області
Комунальна організація (установа, заклад) "Методичний сервісний центр з обслуговування 
закладів освіти, культури, молоді і спорту та позашкільної  освіти 
Полтавського району" Полтавської районної ради

  • Найактуальніша інформація для педагогів, учнів та батьків! Пропонуємо огляд найбільш значних подій, які відбуваються в освіті Полтавського району!
Головна » 2017 » Березень » 22 » РМО вчителів біології
17:58
РМО вчителів біології

21 березня 2017 року відбулося засідання РМО вчителів біології Полтавського району на базі Краєзнавчого музею.

Вчителі відвідали науково-дослідний відділ природи, зокрема ознайомилися з орнітологічними колекціями та гербаріями.

Короткі відомості до екскурсії.

Орнітологічна колекція почала комплектуватися з 1891 р., коли музею було подаровано 20 чучел птахів. У 1897 р. музей придбав 350 чучел 134 вида птахів у генерала Шульговського.

У першій чверті ХХ ст. (1900-1920 рр.) музейна колекція чучел та тушок птахів значно поповнилась збірками В. Г. Аверіна, М. І. Гавриленка, І. А. Зарецького, К. М. Скаржинської, М. Ф. Ніколаєва, Г. І. Бернадського та інших орнітологів, краєзнавців, аматорів.

Напередодні війни орнітологічна збірка музею включала 1100 екземплярів, до якої, як зазначав М. І. Гавриленко, входили всі раритети орнітофауни Полтавщини. Після війни від неї залишилися тільки два експонати.

У повоєнні роки орнітологічна колекція формувалась безпосередньо з об'єктів, добутих на території Полтавської області. Чучела птахів були виготовлені таксидермістами музею Є. І. Мячіним, Н. С. Ляхович, С. П. Кравченком, О. А. Джепою, Г. А. Андрієць, а також таксидермістом музею природи Харківського державного університету М. Я. Ружинським. Частина чучел птахів, виготовлених на Ростовській таксидермічній фабриці, була придбана в магазині наочних приладь.

Останні надходження – 13 тушок птахів, виготовлених О. М. Руденком, 10 з яких добуті на Житомирщині.

На сьогодні орнітологічна колекція нараховує 446 одиниць збереження. До її складу входять 434 чучела та 30 тушок 200 видів птахів, які належать до 49 родин.

178 чучел і 9 тушок птахів представлено в експозиції, решта зберігається у фондосховищі.

Колекція включає чучела і тушки рідкісних і зникаючих видів, що занесені до Червоної книги Міжнародного Союзу охорони природи, Червоної книги України та Європейського червоного переліку (32), та 35 видів, які є рідкісними або тимчасово перебувають під загрозою зникнення в природних умовах на території Полтавської області (згідно з рішенням Полтавської облради від 23.03.2005 р.)

Гербарій Полтавського краєзнавчого музею нараховує близько 10000 гербарних аркушів, що включають 1520 видів вищих судинних рослин. Формування його розпочалося з 1891 року. Гербарій збирався різними колекторами переважно на території історичної Полтавщини. Найстаріші гербарні зразки датуються 1849–1853 роками (колектор невідомий). Збереглися також збори видатних ботаніків: Г. С. Оголевця, С. О. Іллічевського, В. Ф. Ніколаєва, в невеликій кількості – А. М. Краснова. Ботанічна колекція музею складається із систематичного гербарію «Флора Полтавщини», згрупованого за родинами, і тематичних гербаріїв («Червонокнижні рослини», «Регіонально рідкісні види», «Ефемероїди», «Гербарій рослин із перспективних та існуючих заповідних територій», «Дендрологічний гербарій», «Лікарські рослини» тощо).

Методист РМК Гришко В.Я.

 

Переглядів: 422 | Додав: pentova | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar