Відділ освіти, культури, молоді та спорту Полтавської РДА Полтавської області
Комунальна організація (установа, заклад) "Методичний сервісний центр з обслуговування 
закладів освіти, культури, молоді і спорту та позашкільної  освіти 
Полтавського району" Полтавської районної ради

  • Найактуальніша інформація для педагогів, учнів та батьків! Пропонуємо огляд найбільш значних подій, які відбуваються в освіті Полтавського району!
Головна » 2018 » Січень » 2 » Про підсумки Всеукраїнського конкурсу шкільних проектів з усної історії «ПОВСЯКДЕННЕ ЖИТТЯ В СРСР У ПЕРІОД 1980 – 1991 РОКАХ»
21:10
Про підсумки Всеукраїнського конкурсу шкільних проектів з усної історії «ПОВСЯКДЕННЕ ЖИТТЯ В СРСР У ПЕРІОД 1980 – 1991 РОКАХ»

У 2017 році Чеська громадська організація Асоціація з міжнародних питань(АМО) (www.amo.cz) втретє  проводила конкурс шкільних проектів для вчителів історії та суспільних дисциплін «ПОВСЯКДЕННЕ ЖИТТЯ В СРСР У ПЕРІОД 1980 – 1991 РОКАХ»,. Конкурс проводився між реалізованими проектами «Oralhistory», які  необхідно було подати  до 30.10 2017 року. Учасниками конкурсу були  вчителі, які координували та супроводжували учнівські проекти.

Метою конкурсу  було навчити  вчителів та учнів  вивчати новітню історію з  погляду мультиперспективності. Реалізація проекту допомогла усвідомити, що історію завжди проживає людина, яка має власний досвід і відповіднодо цього досвіду інтерпретує події з минулого.

Координатором проекту АМО «Усна історія» в Україні є Юрій Волошин, доктор історичних наук, професор кафедри історії України Полтавського національного педагогічного університету ім. В.Г. Короленка. Член Української асоціації усної історії.

Членами журі було визначено десять найкращих шкільних проектів 2017 року. При цьому перше  місце посів проект Щербанівського  НВК «Подорожі:  виїзди  за кордон», який подала вчитель історії  Леся Миколаївна Осадча,  як керівник проекту.  Реалізовували  проект учні 9 класу Щербанівського  НВК Анна Малашенко та  Юлія Кондратенко  спільно з вчителем.

У грудні  учні  отримали дипломи, а також у подарунок цінні книги  на історичну  тематику від  видавництва «Наш час» та Асоціації з  міжнародних питань Чеської Республіки.

Шість координаторів кращих учнівських проектів, серед  них і Леся Миколаївна Осадча, з 04.12 по  08.12.2017 року взяли участь в освітній поїздці до Чеської республіки і провели  п’ять  незабутніх  днів  у  м. Празі. Поїздку  організувала та  взяла  на себе  усі витрати Чеська громадська організація Асоціація з міжнародних питань (АМО), як організатор конкурсу.

Під час  освітньої поїздки  переможці конкурсу,  в  тому числі  Л. Осадча, глибше познайомилась із методикою "OralHistory та досвідом реалізації проектів усної  історії у чеських школах, а також з особливостямививченням новітньої історії у Чеській Республіці.

Учасники поїздки здійснили візит  до Центру візуальної  історії Malachта інституту  досліджень  тоталітарних  режимів (USTR), де  ознайомилися з напрямкам їх діяльності та освітніми проектами які вони реалізують.

Відповідно  до  програми  поїздки вчителі  провели день у одній із Празьких  загальноосвітніх  шкіл  «Vratislava» де:

  • ознайомилися з системою загальної  середньої  освіти у Чехії та матеріально-технічним забезпеченням  шкіл;
  • на практиці побачили як  реалізовується інклюзивна освіта  у чеських  школах;
  • побачили  як  працюють електронні он-лайн  програми  «Класний журнал»та «Розклад» у чеській  школі;
  •   обговорили методичні аспекти  вивчення історії у чеській школі;
  •   побачили на  практиці як  реалізовується інтеграція предметів;
  • ознайомилися з  підручниками,  атласами  та  електронними методичними комплексами  з історії;
  • познайомились  з директором Асоціації вчителів історії  Чеської  республіки та   діяльністю  організації.
  •  
  • Культурно-освітня частина програми  передбачала екскурсії до  Празького граду, Національної картинної галереї та  звичайно ж  учасники  мали змогу відвідати  чеську різдвяну ярмарку, невід’ємними атрибутами  якої  були  різдвяні іграшки, імбирні пряники, ароматний глінтвейн, смачнючі ковбаски та вистави просто неба на  площі.

Екскурсія до Празького граду  була розрахована на два дні  оскільки оглянути  все  за  один  день  було просто не можливо.  Згідно  з книгою рекордів Гіннеса Празький град є  найбільшим  суцільним замковим комплексом у світі, що займає площу майже 70000 кв. м., його  внесено до списку Всесвітньої  спадщини  ЮНЕСКО, він складається з  багатьох палаців і церковних споруд  різних архітектурних стилів:  від римського  стилю  Х століття до  готичних  костелів  та палаців  ХІV століття.

Національна картинна  галерея  справила неабияке враження, адже  це  комплекс в якому представлені  колекції  всесвітньовідомих митців   середньовіччя і  проторенесансу,  доби  бароко, імпресіоністів та  постімпресіоністів, а також митців сучасного мистецтва.

Поїздка була  надзвичайно  змістовною та цікавою.  Безумовно  набутий досвід,  практичні вміння, методичні матеріали отримані під час освітньої  подорожі стануть у нагоді та будуть  використані  під час проведення районних методичних об’єднань вчителів історії та суспільних дисциплін Полтавського району,  даній  тематиці  буде присвячено окремий семінар-практикум. 

 

Методист РМК        Л. М. Осадча 

Переглядів: 547 | Додав: pentovaprmk | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar