Відділ освіти, культури, молоді та спорту Полтавської РДА Полтавської області
Комунальна організація (установа, заклад) "Методичний сервісний центр з обслуговування 
закладів освіти, культури, молоді і спорту та позашкільної  освіти 
Полтавського району" Полтавської районної ради

  • Найактуальніша інформація для педагогів, учнів та батьків! Пропонуємо огляд найбільш значних подій, які відбуваються в освіті Полтавського району!
Головна » 2018 » Січень » 14 » РМО
13:19
РМО

Семінар-практикум  вчителів історії та правознавства

«Використання методу  усної історії у  шкільній практиці»

11.01.2018 року  на базі Розсошенської  гімназії відбувся  районний семінар – практикум  для вчителів історії та правознавстваз теми «Використання методу  усної історії у  шкільній практиці» у якому взяли участь 25 учителів загальноосвітніх навчальних закладів Полтавського району.

Під час підготовки до семінару було використано матеріали та досвід набутийметодисткою МСЦОЗО Л.  Осадчою   під час освітньої  поїздки  до Чеської республіки, а також участі у освітньому семінарі-школі з історії Голокосту в Україні та проблем викладання цієї тематики в школах України, що проходив  25-30  червня 2017 р. в м. Очакові.

Усна історія сьогодні розглядається як дослідницька методика, яку застосовують для вивчення конкретних історичних феноменів, зокрема Голокосту, Голодомору, тоталітарних  режимів  ХХ століття та  ін., учасники й свідки яких до сих пір живі.

 До  участі в семінарі було запрошено Анастасію Момот, наукового співробітника ПНПУ ім. В.  Г.  Короленка, яка провела для учителів лекцію-презентацію «Усна історія як метод  і джерело» під час якої  ознайомила учителів з  методом усної історії та  теоретичними аспектами його застосування у  шкільній практиці.


 

З метою  формування у вчителів практичних умінь  та навичок брати  інтерв’ю, складати  опитувальник,  обирати  респондентів,  визначати чинники, що  впливають на процес, зміст і отриманий результат інтерв’ю,Л. Осадча (методистка МСЦОЗО) провела  практичне заняття  «Як брати інтерв’ю: складання  опитувальника та проведення  інтерв’ю з теми «Ваші спогади про  серпень 1991 року». Під час  практикуму  було використано різноманітні інтерактивні методи: «робота в  парах», «робота в міні-групах», «Мозковий штурм», «Два  - чотири  - всі  разом».

Під  час семінару відбулась презентація  книги спогадів про Голокост «Донечка, про яку ми завжди мріяли. Історія Марти», спільного видання Українського  центру вивчення  історії Голокосту  (ЦВІГу) та ISHS. Десять друкованих примірників  цього видання  були  безкоштовно   надані навчальним закладам  Полтавського району Українським  центром вивчення  історії Голокосту.Крім того усі  навчальні заклади  отримали електронний  PDFформат даного видання.

Під час семінару Леся   Осадча  ознайомила  учителів з досвідом набутим під час освітньої  поїздки  до  Чеської Республіки.  Зокрема з особливостями вивчення  історії та усноісторичними проектами,  які реалізовуються  у чеських  школах, а також з  системою шкільної  освіти у Чеській  республіці.

Таким чином учителі історії на практиці ознайомилися з усіма аспектами використання методу усної  історії у шкільній практиці та побачили, що   використання методу  усної історії дає можливість вирішити широкий  спектр  проблем пов’язаних з  історичними подіями більшої частини ХХ – поч. ХХІ століття, завдяки пам’яті та обізнаності живих свідків минулого.

 

 

Леся Осадча, методист  районного методичного кабінету    Комунальної  організації (установи, закладу) «Методичний  сервісний центр  з обслуговування закладів освіти Полтавського району»

Переглядів: 374 | Додав: pentovaprmk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar