Відділ освіти, культури, молоді та спорту Полтавської РДА Полтавської області
Комунальна організація (установа, заклад) "Методичний сервісний центр з обслуговування 
закладів освіти, культури, молоді і спорту та позашкільної  освіти 
Полтавського району" Полтавської районної ради

  • Найактуальніша інформація для педагогів, учнів та батьків! Пропонуємо огляд найбільш значних подій, які відбуваються в освіті Полтавського району!
Головна » 2018 » Березень » 4 » Майстер-клас
19:22
Майстер-клас

         26 лютого на базі Розсошенського ДНЗ «Зірочка» проведено майстер-клас для педагогів районних закладів дошкільної освіти з виготовлення ляльки-крупянички та продовжено роботу над опануванням східної техніки вирізування – техніки світла і тіні – «нотан».

         Більшість педагогів-дошкільників вже добре володіють навичками з виготовлення вузлової ляльки або ляльки-мотанки. Сьогодні, вивчаючи національні традиції, дивуєшся розмаїттю підвидів цієї прадавньої іграшки. Тож, педагогами дошкільних закладів було підтримано ініціативу методиста РМК Марини Павленко поповнити арсенал знань про різновиди та призначення народної іграшки-оберега та практично повправлятися у її виготовленні. Зацікавлених виявилося достатньо.

        Вихователем дошкільного підрозділу «Волошка» Головачанського НВК  Катериною Лобач презентовано присутнім історичну довідку про вузлову ляльку та надано «пошагову» інструкцію з виготовлення ляльки-просянички (горошинки), яка є символом добробуту родини.

         Досвід з виготовлення даного оберегу є неоціненним. Руки майстринь зігрівали своїм теплом зерно для начиння іграшки. Потім з любов’ю «одягали» цей дивний виріб, дотримуючись традиційно-історичних вимог до жіночого одягу.

         Повірте, що тримати у руках власноруч виготовлену огрядненьку лялечку – велике задоволення: від власної майстерності, від того, що володієш народним таїнством ужиткового мистецтва та від того, що зможеш передати це таїнство підростаючому поколінню.

         Друга частина заходу планово була відведена на роботу зі східною технікою вирізування – технікою світла і тіні – «нотан» та виготовленню сувенірної візитівки.

         Всім учасникам зібрання методистом дошкільного підрозділу «Ягідка» Супрунівського НВК Світланою Шарлай надано роз’яснення щодо порядку дій у зазначеній техніці. До роботи взялися після перегляду пізнавальної презентації. Результат очікуваний – радість та задоволення від невеличких панно (візитівок),  від здобуття нових навичок вирізування за традиційною східною технікою «нотан». Позитивом є і те, що полегшений варіант зазначеної техніки цілком доступний для опанування дітьми дошкільного віку.

         Дивовижна паралель заглиблення у ремесла і ужитково-побутове мистецтво рідного народу та інших народів світу – розвивально-пізнавально та надзвичайно цікаво. Дослухаючись до Тарасових заповітів - «і чужого научаймося, і свого не цураймося»!

 

 

Методист РМК                                                                                 М.О. Павленко

Переглядів: 388 | Додав: pentovaprmk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar